El documental sobre Arcadi Oliveres busca micromecenes

Fa quatre anys l’Èrika Sánchez, directora del documental, va conèixer al catedràtic d’economia aplicada i activista Arcadi Oliveres gràcies a una entrevista. Un any després, va rebre un encàrrec de Justícia i Pau per a enregistrar un seminari que impartiria Oliveres i aquell encàrrec s’ha acabat convertint en un documental sobre la seva figura en forma de “Road Movie”.

Micromecenatge o “crowdfunding”

La tardor del 2011 van obrir una primera ronda de finançament a Verkami amb la que van obtenir 6.000€, el doble del que havien demanat. En aquell moment l’equip de producció comptava aconseguir finançament d’algunes institucions que finalment van ser denegades, per això s’han decidit a obrir una segona ronda de finançament en aquest cas a través de la plataforma Goteo.org, des de la qual tothom que ho vulgui es pot comprometre a aportar-hi una determinada quantitat a canvi d’una recompensa: des que aparegui el nom de qui fa l’aportació al web o als crèdits, fins a poder rebre un DVD del documental un cop s’hagi acabat, o un llibre d’Oliveres més el DVD, o fins hi tot poder assistir a la festa de final de rodatge o participar en el muntatge del documental. Cadascuna de les opcions en funció de la quantia de l’aportació que hi faci cadascú, que pot anar dels 5 als 350€.

La plataforma Goteo es diferencia d’altres sistemes de crowdfunding o micromecenatge perquè consta de dues rondes de 40 dies cadascuna. En la primera s’ha d’haver obtingut almenys la quantitat mínima que els promotors del projecte consideren que necessiten per poder-lo tirar endavant, en aquest cas la quantitat és de 5.000€. La segona tanda s’obre si se supera la primera i té l’objectiu d’arribar al pressupost “òptim” que els promotors consideren que necessitaran, que en aquest cas és de 10.000€. En aquests moments el documental sobre l’Arcadi Oliveres es troba a 15 dies de finalitzar la primera ronda i ja ha aconseguit més de 4.000€, aproximadament un 80% del mínim gràcies a 74 cofinançadors diferents. Si superen aquesta primera ronda podran accedir a la segona per tal d’arribar al pressupost òptim.

Documental lliure

Aquest documental s’està produint sota una llicència de Creative Commons amb reconeixement d’autoria, que no permet fer-ne ús comercial, ni obres derivades (CC BY-NC-ND) per dos motius: En primer lloc perquè l’equip de producció vol que aquesta pel·lícula estigui disponible a la xarxa i que es difongui el màxim possible, perquè la figura de l’Arcadi i els seus coneixements arribin on ell no pot arribar. I en segon lloc per una altra de les particularitats de la plataforma Goteo, que exigeix que els projectes que rebin finançament a través de la seva plataforma estiguin basats en aquest tipus de llicències per tal d’afavorir la cultura lliure i el procomú.

Seguiment del procés

Des del principi, s’ha pogut seguir el procés de creació d’aquest documental, primer a través d’un blog, més tard gràcies a la pàgina web, el twitter i la pàgina de facebook del projecte. I més recentment han obert un tumblr per on la seva directora Èrika Sánchez va compartint materials audiovisuals, fotogràfics i textuals inèdits.

Equip

L’equip de producció consta d’una quinzena de persones entre les quals hi ha els pratencs Èrika Sánchez, que s’ocupa de la direcció, el guió i la documentació, i en Xavi Esteban, que en fa el muntatge. A més el documental està sent produït per Únicamente Severo Films i Justícia i Pau (entitat presidida per Arcadi Oliveres).

Podeu fer-hi les vostres aportacions a través de Goteo.org

Comments

Encara no hi ha comentaris.

Deixa un comentari

(necessari)

(necessari)


*