Detingut pels Mossos el periodista pratenc Bertran Cazorla

Bertran Cazorla alliberat. (Foto: @alvaromartinez)Aquest passat dissabte, al voltant de les 7 del matí, el periodista pratenc Bertran Cazorla (blog i twitter) va ser detingut pels mossos d’esquadra al barri del raval de Barcelona. Posteriorment va ser traslladat als calabossos de la comissaria de les Corts, on va ser posat en llibertat al voltant d’un quart de 5 de la tarda, 9 hores després que se’l detingués.

Els mossos d’esquadra l’acusen d’atemptat i desobediència a l’autoritat. Segons fonts properes al periodista, la detenció s’ha produït després que Cazorla s’interessés per la detenció violenta d’un immigrant prop de la comissaria de Nou de la Rambla i els agents el van identificar i arrestar.

Versions contradictòries

Segons un portaveu dels mossos que va donar una primera versió dels fets a VilaWeb, Bertran Cazorla estava el matí de dissabte entre un grup de joves ‘passats de voltes sota els efectes del consum d’alguna substància o d’alcohol davant de la comissaria de Ciutat Vella cridant i creant aldarulls’. Però en sortir de la comissaria de les Corts, Cazorla va anar a fer-se una anàlisi d’orina, que posteriorment ell mateix va publicar a twitter, on es demostra que no estava sota els efectes de cap tipus de substància.

Els mossos d’esquadra van publicar un comunicat on diu: “Pels vols de les set del matí, uns agents del cos de mossos d’esquadra estaven parlant amb un ciutadà davant de la comissaria de Ciutat Vella, de la localitat de Barcelona. En aquell moment un noi, que anava amb un grup de persones, s’ha acostat als agents i els ha insultat. Els agents han demanat a aquesta persona que s’identifiqués, moment en el qual un altre jove del grup ha començat a insultar els policies. Els mossos han demanat a aquestes dues persones, per tal de preservar la seva intimitat, que entressin dins de la comissaria a efectes de ser identificades. Una vegada dins, se’ls ha identificat i se’ls ha comunicat que serien denunciades, mentre els agents continuaven rebent insults i amenaces d’un dels nois, que estava molt nerviós. Quan els mossos han informat als dos joves que ja podien marxar, el noi més alterat ha agafat un joc de claus i s’ha llançat a sobre d’un dels policies, mentre el colpejava.” Tot i que segons publica la Directa, això no seria possible, ja que només entrar a la sala d’escorcolls se’ls haurien requisat totes les seves pertinences, incloses les claus. Posteriorment el propi Cazorla va publicar la foto de les claus al seu twitter mencionant als Mossos i dient-los “heu oblidat custodiar la prova del suposat delicte. Passeu-lo a recollir quan volgueu”.

Versió de Bertran Cazorla

Cazorla va sortir de la comissaria de les Corts cap a les 16.15 hores enmig d’una concentració de suport d’unes 70 persones entre les quals hi havia amics, familiars, alguns diputats al Parlament com Anna Simó (ERC), Ferran Pedret (PSC), Josep Vendrell (ICV), David Fernández (CUP) i el diputat d’EUiA al Congrés, Joan Josep Nuet, i un grup del col·lectiu de periodistes ‘Mitjans en Lluita’.

En aquell moment ha agraït el suport rebut i ha donat la seva versió dels fets, que ha estat enregistrada per l’equip de 15Mbcn_tv.

Cazorla denuncia que va ser agredit pels Mossos quan els va demanar la TIP (número d’identificació), i va rebre una bufetada com a resposta. Quan anaven a ser alliberats, Cazorla va tornar a demanar la TIP al mosso que l’havia pegat anteriorment per poder-lo denunciar per agressions. La resposta va ser reduir-lo, tirant-se-li a sobre diversos mossos pressionant-li el cap i tot el cos, emmanillant-lo i provocant-li diversos cops.

No ploro del dolor que m’heu fet, ploro perquè tu ets un tio que du l’escut de la Generalitat, i que en teoria has de representar una policia democràtica, i m’estàs maltractant sense cap mena d’escrúpol.

Després va demanar que li fessin una revisió mèdica i el van dur al CAP Pere Camps on li van fer un informe on es confirma que va rebre diverses contusions i rascades. Tot seguit el van dur als calabossos de la comissaria de les Corts.

Conseqüències polítiques

ICV-EUiA va anunciar que portaria el cas al Parlament. Per una banda faran una petició de compareixença del conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i del director de la Policia, Manel Prat, perquè informin del cas a la comissió d’Interior. I d’una altra, faran una proposta de resolució que exigirà l’obertura d’un expedient informatiu per a aclarir els fets, a més de diverses preguntes al Departament d’Interior de la Generalitat.

Per la seva banda, el conseller Ramon Espadaler ha defensat l’actuació dels Mossos d’Esquadra i ha afegit que “no és la primera vegada que el periodista té un incident amb la policia”, afirmant que Interior no té intenció d’obrir cap expedient informatiu pel cas Bertran Cazorla. Tot i que el conseller Espadaler ha afegit que compareixerà al Parlament de Catalunya per donar explicacions sobre aquest cas si els grups ho demanen.

Ressò mediàtic

El primer mitjà a fer-se’n ressò ha estat la Directa (mitjà on col·labora Cazorla), a través del seu twitter. Després han vingut la resta de mitjans com Vilaweb (12, 3 i 4); el diari Ara (12345, 6 i 7); l’E-NotíciesCatalunyaPlural.cat (vinculat a elDiario.es)El Periódico n’ha fet dues notícies (1 i 2) i un article d’opinió; el 324.cat (1 i 2); La Vanguardia (1 i 2); BTVNotícies.catEl País n’ha publicat una notícia i un article al blog irònic del diari Jau Coloma!;

Qui és Bertran Cazorla?

Bertran Cazorla, és un periodista i politòleg de 29 anys i del Prat de Llobregat. Ha estat redactor a El País, corresponsal al Baix Llobregat de l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Actualment fa de periodista “freelance”, és membre de l’equip de premsa d’EUiA i col·laborador del setmanari la Directa. Ha escrit nombrosos reportatges sobre l’extrema dreta, i fa temps que actualitza un mapa on hi va recollint tots els escàndols, agressions o declaracions xenòfobes de Plataforma per Catalunya. Un dels seus últims reportatges va tenir ressò a tot el país, va ser quan va destapar l’homenatge de Llanos de Luna a la Divisón Azul. També és autor d’un dels reportatges de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany sobre les morts que hi ha hagut durant detencions en dependències policíaques.

Comments

Encara no hi ha comentaris.

Deixa un comentari

(necessari)

(necessari)


*