Joc de la Cucanya

festamajor2

Els jocs de Festa Major

Els jocs més típics i característics que es feien antigament i que han perdurat fins als nostres dies, encara que algun d’ells ja no es practica, eren bàsicament tres: el joc de la cucanya, les curses de sacs i el joc de trencar l’olla. Ens centrarem amb especial atenció en el joc de la cucanya.

El joc de la cucanya

Aquest costum de plantar un arbre a la plaça i intentar enfilar-s’hi, era més estès ahir que avui i recorda jocs propis de la celebració de la collita. Avui en dia en trobem a poblacions com Matadepera o Pollença, entre d’altres. Es pot dir que era general la creença que com més alt fos l’arbre i més costés d’enfilar-s’hi, més grossa seria la collita vinent.
Hi havia dues modalitats, la de ‘pal estès’ entre dues barques i la de ‘pal dret’, que era la modalitat que es practicava al Prat de Llobregat.

La modalitat de ‘pal dret’ consistia a arribar al cim d’un pal, que prèviament havia estat untat amb greixos o sabó per tal que els escaladors que intentessin pujar llisquessin i els fos més difícil de fer-ho. A les poblacions com Matadepera el pi utilitzat és més alt i no està untat.
A molts llocs, el capdamunt de la cucanya, s’hi posava una oca o un conill. Al Prat el premi col·locat solia ser un parell de pollastres de la terra.
Assolir el cim era una tasca difícil d’aconseguir, calia que ho provessin moltes persones, per tal que així s’anessin emportant una mica les matèries llardoses que contenia el pal.
Antigament era un espectacle molt esperat per la quitxalla, ja que volien pujar-hi tots de cop, havent-hi pessigades i cops de peu i arribant al cim únicament el més afortunat.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.