Una barrera per frenar la intrusió salina als aqüífers

Des del passat mes d’abril està en funcionament la barrera hidràulica a les instal•lacions de la dessalinitzadora del Prat i ja s’estan començant a obtenir els primer beneficis.

Una actuació que permet frenar la intrusió s’aigua salina als aqüífers del Delta, i al mateix temps, reintroduirà 5,5 hectòmetres cúbics d’aigua regenerada per millorar la qualitat de l’aigua del riu. Aquest fre a la intrusió salina provocarà un increment d’aigua dolça i evitarà que la salada penetri terra endins.

Aquest és un projecte pioner a Europa per les seves característiques, que s’ha dut a terme en dues fases, la primera de les quals ja esta activada des del març del 2007. La segona fase està en servei des de l’abril d’aquest any i consisteix en la injecció de quinze mil metres cúbics d’aigua al dia a través de catorze pous, situats al marge esquerra i dret del riu.

La reutilització és un dels eixos principals de la política hídrica catalana, juntament amb la dessalinització, l’estalvi i la recuperació dels aqüífers. Arran d’aquestes actuacions a les instal•lacions de la dessalinitzadora del Prat, s’ha reduit clarament la salinitat de l’aigua i la presència de clorus a tots els punts de control.