Jordi Ramos: “el Prat està per descobrir, és un territori on podem viure cada dia amb una efemèride ja que la història és interminable”

En Jordi Ramos és arqueòleg i historiador i, des de fa més d’un any, publica diàriament detalls de la història del Prat de Llobregat a través del seu twitter i el seu facebook amb els seus “tal dia com avui”, que són també radiats cada dia al Planeta Prat, el magazín matinal d’El Prat Ràdio. També manté el blog Lannarie on hi publica articles sobre diferents aspectes de la història del Prat.

En aquesta entrevista explica com va sorgir el “tal dia com avui”, comenta algunes curiositats, dóna la data en la que deixarà de fer-lo, però alhora avança que ja està treballant en un altre projecte.

Us oferim un recull de tots els tuits d’aquest primer any del “tal dia com avui”.

Com va sorgir la idea de fer el “tal dia com avui”?

Arran d’uns tweets que vaig fer ja fa un any sobre apunts històrics, des del programa Planeta Prat d’El Prat Ràdio em van engrescar en el projecte de “Tal dia com avui”. Mai hagués pensat en l’èxit, en els bons moments i l’acollida d’aquestes notes sobre el Prat. Aquest any ha estat personalment formidable al veure l’interès per la història del nostre municipi. Per això, he decidit continuar al llarg d’aquest any.

Així deixes de fer-lo el 31 de desembre del 2012?

Efectivament. Des d’un primer moment, sempre vaig pensar que seria durant un any la secció “Tal dia com avui”, però vaig decidir allargar-ho i acabar aquest any 2012 amb més efemèrides. I s’iniciarà un nou projecte l’1 de gener de 2013.

Te n’has cansat? Se t’han acabat les efemèrides?

Mai m’he cansat de posar-ho, és més, he gaudit cada dia per recuperar apunts perduts i oferir-los. Malgrat el que es pugui pensar, el Prat està per descobrir, és un territori on podem viure cada dia amb una efemèride ja que la història és interminable.

I després, què? Parla’ns d’aquest nou projecte.

Pel proper any 2013, estic preparant una nova secció vinculada a la història del Prat que de ben segur serà interessant per a la gent. Així que hem d’esperar a l’1 de gener de 2013, per veure el que passa. I lògicament, aniré ampliant els fets històrics al blog quan la feina m’ho permeti.

No ens podries donar algun detall més d’aquesta secció que faràs el 2013?

Estic ja treballant en aquesta secció, no avançaré res perquè intentaré que sigui sorpresa. Només diré que tractarà lògicament d’aspectes de la nostra història i, en certa manera, serà més divertida i entretinguda, on la gent descobrirà coses noves i podrà ampliar informació o donar a conèixer les seves pròpies vivències en relació a l’apunt històric.

On serà aquesta secció, a la ràdio?

Està pensat perquè també pugui ésser radiat al programa cada matí. Des d’aquí agrair també l’interès sempre mostrat pels que fan possible el programa Planeta Prat d’El Prat Ràdio.

Tornant al “tal dia com avui”, com ho fas per preparar-ho?

Dins dels diferents estudis que he fet, fa molt de temps vaig preparar una mena de joc (que no desvetllaré perquè encara estic treballant-hi), on vaig anar recopilant esdeveniments importants de la nostra història. Vaig classificar aquests fets on cada dia tinc una notícia. Les notícies recopilades són curtes, però al facebook, per fer-ho una mica més entenedor, hi amplio la informació.

No has fallat ni un sol dia en tot aquest any i fas les piulades de matinada…

Tinc la sort, o no, que dormo ben poc, i al principi posava el “Tal dia com avui” a hores de la matinada on tothom està dormint, lògicament. Però, a partir d’alguns comentaris privats que vaig rebre on hi havia gent que esperava l’efemèride, perquè no l’havia vist, vaig decidir últimament posar-lo entre les 6 i 8 hores del matí.

Com t’ho fas?

Quan sóc a casa, és ben fàcil, però hi han efemèrides que les he posat des d’indrets recondits de la geografia catalana, espanyola i de diversos punts d’Europa. A vegades, he fet malabarismes per ficar la dada de cada dia.

Podries explicar-nos algun d’aquests malabarismes que has hagut de fer per publicar l’efemèride del dia?

A vegades per la meva feina he de marxar a la muntanya en punts allunyats, i recordo alguns dies abans de començar a treballar, fer uns quants quilòmetres buscant cobertura per poder posar el “Tal dia com avui…”. També, des de París, a l’hotel on estava no hi havia wifi ni servei d’internet i havia de sortir cada dia de matinada buscant establiments amb el wifi obert, amb el local tancat i jo a la porta intentant connectar-me.

Destacaries alguna de les efemèrides?

La il·lusió ha estat igual des del primer dia fins a l’últim, però sobretot destacaria la de l’aniversari. Justament el 14 d’octubre quan he fet esment donant i agraint a totes les persones el seu interès, les mostres d’afecte i els ànims m’han reactivat per pensar en nous projectes. Al llarg d’aquest any ha estat increïble i des d’aquí només agrair i donar milions de gràcies per tot aquest interès que mai ho hagués dit.

Us oferim un recull de tots els tuits d’aquest primer any del “tal dia com avui”.

Comments
Avatar

No tinc la sort de ser pratenc i estic enganxat al “tal dia com avui” d’en Jordi Ramos. És la primera cosa que llegeixo al matí via Twitter. Enhorabona per la iniciativa.

Saluts.

Deixa un comentari

(necessari)

(necessari)


*